Voortgang realisatie programma's

Programma 5 Wmo, jeugdzorg en participatiewet

Doorontwikkeling regionale samenwerking inkoop Wmo en Jeugd
Er verschillende ontwikkelingen die de regionale samenwerking op het gebied van inkoop Wmo en Jeugd beïnvloeden.
De Regiovisie Jeugd is iets uitgesteld qua planning, zodat die kan worden afgestemd op landelijke ontwikkelingen. De planning is nu dat deze in het eerste kwartaal van 2023 wordt vastgesteld.
De nieuwe dienstverleningsovereenkomst (DVO) met Regio Rivierenland zou op 1 januari 2023 ingaan. De regionale afstemming verloopt stroever dan verwacht waardoor de huidige DVO met een jaar wordt verlengd en 2023 wordt gebruikt om de nieuwe DVO en samenwerkingsovereenkomst goed op elkaar af te stemmen.
Aan de nieuwe DVO en samenwerkingsovereenkomst zijn ook financiële consequenties verbonden. Deze zijn nog niet gespecificeerd of opgenomen in de begroting omdat de impact nog onvoldoende duidelijk is. Als hier meer over bekend is, zullen wij u hierover informeren via de reguliere P&C-cyclus.

Nationaal Programma Onderwijs (NPO)
In RIB-13 d.d. 01-02-2022 bent u uitgebreid geïnformeerd over de inzet van de NPO-middelen. Vanaf begin 2022 hebben we de inzet van het schoolmaatschappelijk werk op alle scholen fors uitgebreid, hebben de jeugdconsulenten vanuit het Kernpunt meer tijd beschikbaar voor de samenwerking met het onderwijs en is het aantal pilots 'jeugdhulp in de school' uitgebreid.
Na de zomer van 2022 hebben we de resultaten en effecten van de maatregelen in kaart gebracht. De ervaringen zijn positief. In november bent u hierover geïnformeerd in een RIB.

Doorontwikkeling onafhankelijke cliëntondersteuning
In 2022 zijn we aangesloten bij het koplopertraject voor de doorontwikkeling van de functie van onafhankelijke cliëntondersteuning binnen het sociaal domein. Dit resulteert in diverse communicatie-uitingen over onafhankelijke cliëntondersteuning en het vergroten van de zichtbaarheid van de cliëntondersteuners bij andere betrokken partijen zoals huisartsen, de Nederlandse Patiëntenvereniging, het Kernpunt en het Sociaal Team. Daarnaast zijn we een pilot gestart waarin vrijwilligers en ervaringsdeskundigen worden opgeleid om ook als onafhankelijke cliëntondersteuner onze inwoners kunnen bijstaan. Dit draagt bij aan het laagdrempelige karakter van deze vorm van ondersteuning.
Het koplopertraject wordt eind 2022 afgerond. De genoemde pilot wordt in 2023 als apart traject voortgezet. De overige ontwikkelingen binnen dit thema hebben we in 2022 geborgd binnen de reguliere werkzaamheden en afspraken met aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuning.  

COA vluchtelingenopvang Dodewaard
Eind 2021 zijn wij door het COA gevraagd om mee te werken aan het mogelijk maken van het opvangen van vluchtelingen op twee cruiseschepen in de werf in Dodewaard. Tijdens dat traject is met klem door ons gevraagd dat de extra kosten die wij hiervoor maken door het COA zullen worden vergoed.
Uw raad heeft in 2021 € 50.000 beschikbaar gesteld, omdat de kosten al gemaakt werden, maar we nog geen vergoeding van het COA ontvingen. In september 2022 is de factuur die we hebben verzonden voor de gemaakte kosten (zowel externe diensten als producten als ook extra ambtelijke inzet) door het COA voldaan. Deze inkomsten zullen we vermelden in de Jaarstukken 2022.

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 13:56:26 met de export van 11/10/2022 13:40:33