Voortgang realisatie programma's

Programma 1 Bestuur en dienstverlening

Thema's

1.1 Communicatie

Wat willen we bereiken en wat gaan we daarvoor doen?


Een optimaal ingerichte website als communicatief sterk middel om zoveel mogelijk inwoners snel op weg te helpen, juist ook op het vlak van de zorg voor onze inwoners (sociaal domein)

  • Een modern ingerichte website, klantgericht, toegankelijk en gebruiksvriendelijk.


Tijdige en proactieve communicatie met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers

  • Vaststellen van een nieuw communicatiebeleidsplan, waarbij de raad in de kaderstelling van het beleid wordt betrokken.
  • Optimaliseren van openingstijden van het Klantcontactcentrum (KCC) vanaf 2020.


De begroting en jaarrekening zijn digitaal eenvoudig toegankelijk en begrijpelijk voor inwoners

  • Digitaal toegankelijk maken van de begroting en jaarrekening (LIAS).

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Er zijn structurele tekorten ontstaan rond het publiceren van de gemeentelijke regelgeving op overheid.nl en de communicatie via de Gemeentepagina. Meer hierover is opgenomen onder 'Wat mag het kosten' in dit begrotingsprogramma.

Ontwikkelingen?

Heroverweging op het budget voor het Neder-Betuwe magazine
In de Begroting 2022 was besloten tot een heroverweging op het Neder-Betuwe magazine; kort gezegd zou vanaf 2023 het magazine zonder gemeentelijk budget gerealiseerd moeten worden en volledig gefinancierd moeten worden uit advertentie opbrengsten. Overleg met de uitgever wijst uit dat advertentie-inkomsten teruglopen (ondernemers worden terughoudender, de oplage is laag) en de productiekosten stijgen (grondstoffen papier en verspreiding). De komende maanden onderzoeken we alternatieve mogelijkheden om het Neder-Betuwe magazine uit te geven.

1.4 Optimaal benutten (subsidie)gelden

Wat willen we bereiken en wat gaan we daarvoor doen?


Optimaal benutten van subsidiegelden van hogere overheden, bedrijven en overige instellingen

  • Zo vroeg mogelijk in beeld brengen van mogelijke subsidiabele projecten.
  • Inzetten van partijkanalen en regionale afstemming voor lobbytrajecten.
  • De gemeenteraad tijdig betrekken bij wensen.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

In de Begroting 2022 hadden wij het voornemen opgenomen om een subsidie-adviseur in te schakelen, zodat we subsidiemogelijkheden nog effectiever en efficiënter kunnen benutten. In januari 2022 lieten we u weten dat de oplopende werkdruk in de organisatie noopte tot prioriteitstelling. Een van de besluiten was om voorlopig geen subsidioloog te contracteren. Dat neemt niet weg dat er in 2022 geldstromen van derden zijn ingezet voor diverse doeleinden. Zo is geld uit de RegioDeal ingezet voor het onderzoek naar een fietsverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal en vindt u in deze bestuursrapportage terug dat provinciale subsidie is ingezet voor de aanpak van de stationsomgeving Opheusden en de afsluiting van de overweg Polsestraat. Een uitgebreider overzicht bieden we u in de Jaarstukken 2022.

Ontwikkelingen?

Groeiende administratieve last

We merken een groeiende administratieve last die met name bijdragen en incidentele uitkeringen van het Rijk - zoals de RegioDeal - met zich meebrengen. Hadden we een paar jaar geleden slechts enkele 'losse' verantwoordingen via Single Information, Single Audit (SISA), dit jaar zijn het er naar verwachting bijna twintig. Bij het benutten van subsidiemogelijkheden is daarom steeds de afweging of de administratieve last daarvan acceptabel is en de subsidie dus niet meer kost dan die oplevert.

1.6 Stedenband

Wat willen we bereiken en wat gaan we daarvoor doen?


Stedenband met een agrarische gemeente buiten Nederland

  • Onderzoeken van mogelijkheden voor een stedenband met een agrarische gemeenschap.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Voor samenwerking met een agrarische gemeenschap is het logisch samen te werken met onze ondernemers in de Laanboomsector. In eerdere jaarverslagen is al aangegeven dat er nu geen commitment is vanuit TCO voor het opzetten van een stedenband. In 2022 is er daarom niet actief aan gewerkt.

Ontwikkelingen?

Beëindiging stedenband met Pępowo

Bij de vaststelling van de Begroting 2022 en meerjarenraming 2023-2025 heeft de raad besloten tot een heroverweging op de bestaande stedenband met het Poolse Pępowo. De wens dat de stedenband wordt ‘gedragen’ door initiatieven van de plaatselijke bevolking blijkt de afgelopen jaren steeds lastiger realiseerbaar. De bezoeken van delegaties uit Pępowo aan Neder-Betuwse organisaties leiden steeds minder tot blijvende contacten tussen die organisaties. En het animo onder inwoners van onze gemeente om zich actief in te zetten voor de stedenband neemt af. In de raadsvergadering van september 2022 heeft de raad daarom besloten de stedenband per 1 januari 2023 op te zeggen. In het najaar zal een Neder-Betuwse delegatie Pępowo bezoeken om de vriendschapsband goed af te sluiten.

Deze pagina is gebouwd op 11/10/2022 13:56:26 met de export van 11/10/2022 13:40:33